top of page

הרצאות


אסי משולם הנו פרופסור חבר בחוג לאמנות באוניברסיטת חיפה, ומרצה ותיק ומנוסה בעל רקורד עשיר של הופעות בפני קהלים שונים.
נוסף לניסיונו באמנות, למשולם תואר ראשון בארכיאולוגיה ותואר שני בחקר המקרא. הרצאותיו משלבות את שלושת תחומי התמחותו, וזה מה שמקנה להן את ייחודיותן.
כל ההרצאות המפורטות בעמוד זה ניתנות להזמנה, בהופעה פרונטלית או מקוונת (זום). 
לפרטים נוספים נא לפנות אלינו באמצעות עמוד ה"צור קשר", או ישירות במייל לאחת הכתובות הבאות:
assimeshullam@yahoo.com
kliger.t@yahoo.com


תוכן העניינים:
הרצאות על אמנות
הרצאות על המזרח הקדום: היסטוריה, מקרא וארכיאולוגיה

קול תבנית: הרצאה שהיא גם מופע, בשיתוף עם טליה יונה קליגר
קק

הרצאות על אמנות

הרצאות על אמנות

כוחות הכאוס: הכאוס והסדר – מהעבר הקדום לגלריה סאצ'י.

 

העולם נברא מתוך הכאוס. תפישה זו שבה ומהדהדת בסיפורי בריאה קדומים מכל רחבי העולם. ההרצאה תסקור כמה מיתוסים מרכזיים של בריאה, ותבקש לבחון כיצד בא לידי ביטוי המתח הקבוע בין הכאוס והסדר ביצירות האמנות של המאה העשרים והמאה העשרים ואחת.

דאוס אקס וולנוס (אל מתוך פצע): הנשגב הנגלה מן הגוף.

 

ההרצאה תעסוק בשאלת הנשגב והגוף, ובמתח המתמיד ביניהם. נבחן את התפיסות, המוכרות יותר והמוכרות פחות, לגבי האלוהות המתבטאת בגוף ובחומר, ובעיקר נסקור יצירות אמנות מתקופות שונות (מן האמנות הקלאסית ועד לאמנות העכשווית), שבהן האלוהות באה לידי ביטוי דווקא בגוף הדוחה והפצוע.

הטמא, המכוער והמפלצתי: על סטיות מן הנורמה ולמה אנחנו צריכים אותן.

 

תפיסות של טומאה וכיעור הן ככל הנראה קדומות כמו התרבות האנושית עצמה, ואולי אף יותר מכך. ההרצאה תבחן את המושגים הללו, את הסיבות להיווצרותם, ואת האופנים שבהם הם באים לידי ביטוי במסגרת התרבות החזותית לאורך ההיסטוריה. בעיקר בעיקר, נשאל מה כל זה יכול לתרום לנו בחיינו היומיומיים.

מפלצות.jpg

חיות אדם: בן הכלאיים באמנות - אל או מטאפורה?

 

ההרצאה תבחן את ההיסטוריה הארוכה של ההיבריד, וכיצד הפך מאל או יצור מיתי, למטאפורה גרוטסקית על טבע האדם. ממצרים הקדומה, דרך האמנות היוונית ועד לפוסט-מודרניזם, נצפה ונדון בעבודות מרכזיות שביקשו להמציא את הגוף האנושי מחדש ולהתיכו בחייתי, כל אחת מסיבותיה שלה. 

היברידים.jpg

המאויימים: אמנות על הגבול הדק שבין החי והדומם.

מושג 'המאויים' של פרויד הוא מוטיב מרכזי ביצירות אמנות רבות. תחושת המועקה והחרדה לנוכח מה שאנו מתקשים להגדיר כחי או מת, מסקרנת מאד את האמנים החיים על סיפה של התקופה בה יוחלפו בני האדם במכונות. ההרצאה תעסוק בגבולות שבין האנושי והדומם, בין המת והחי, ותנסה לברר מהם הגורמים בתרבות האנושית, לתחושות כמו מועקה, חרדה ובעתה.

המאויים בובה.jpg

יחסים אסורים: על סקס בין אדם וחיה באמנות החזותית, מיוון ועד ימינו.

 

סיפורים על יחסי מין בין אלים ובני אדם לחיות נפוצים מאד במיתוסים שונים מן העולם, ובמיתולוגיה היוונית באופן מיוחד. מה זה שגרם לסופרים הקדומים להסתקרן כל כך מארוטיקה מן הסוג הזואופילי, ומה גורם לכך שהסקרנות הזו ממשיכה עד ימינו אנו? ההרצאה תערוך היכרות עם יצירות מופת מימי קדם ועד ימינו, שבוחנות את יופייה של האירוטיקה הבין-מינית, ואת המסרים הרבים שחבויים מתחת לפני השטח שלה.

יחסים אסורים.jpg

חרא של אמנות: הפרשות גוף באמנות - מהמזרקה של דושאן ועד ימינו.

 

הצדדים האפלים והמלוכלכים של הגוף סיקרנו מאז ומתמיד את האמנים העסוקים בבחינת קצותיו של האנושי. כל מה שהוא בגדר שארית או סטייה מן הקטגוריות של התרבות ה"ראויה", יש בו כדי ללמד אותנו רבות על האדם, על דחפיו ועל גבולותיו. ההרצאה תעסוק באמנים ואמניות שבחרו לכוון את הזרקור דווקא אל מה שבדרך כלל אנו רגילים לשטוף באסלה, ותבחן מה זה שמסקרן כל כך את התרבות בשייריו הדוחים של הגוף. לעולם לא תסתכלו על קקי אותו הדבר.

חרא של אמנות.jpg

מציצים: על מבטו של הצופה המשתקף ביצירת האמנות.

 

ציורו המפורסם של אדואר מאנה, אולימפיה, עורר עניין רב וגם כעס לא מועט בשל העובדה כי הצייר העז לצייר אישה "פשוטה" כשהיא מישירה מבט אל הצופה בעירום מלא. אולימפיה הייתה לאחד הציורים המודרניים הראשונים, והיא מעוררת שאלות רבות בנוגע למעמדה של יצירת האמנות ולמעמדו של הצופה ביחס אליה. ההרצאה תעסוק בשוליים של כמה מיצירות המופת של התרבות המערבית, אשר שוברות את החיץ הטבעי שבין הציור לבין הסובייקט אשר מביט בו. 

מציצים קרוואגיו.jpg

אוכלי הילדים: על קרבנות אדם בהיסטוריה ובמיתולוגיה, ועל ייצוגיהם באמנות.

 

אנדרומדה ואיפיגניה הן דמויות מיתולוגיות אמנם, אולם פולחן הקרבת קרבנות אדם היה מן המנהגים הנפוצים בתרבויות רבות בעולם, ובכללן גם התרבויות הכנענית והישראלית. ההרצאה תעסוק במיתוס ובהיסטוריה של פולחן הקרבנות האנושיים, ובאופנים שבהם יוצג הנוהג המוקצה ביצירות אמנות רבות, ממקומות שונים בעולם.

אוכלי הילדים.jpg

לאבד את הראש: על גולגלות מכויירות וראשים כרותים, מהפרהיסטוריה ועד ימינו.

 

שדה קבורה של אנשי התרבות הנאטופית (לפני כ-13,000 שנים) שהתגלה בנחל מערות שבכרמל, חשף שלדים אנושיים נטולי ראש. גולגולות מכוירות מן התקופה הניאוליתית (כ-9,000 שנה לפני זמננו) נמצאו מתחת לרצפות הבתים באתרים שונים בארץ ישראל. ראשים נכרתו לאורך כל ההיסטוריה האנושית, במציאות, באגדה ובמיתוס, והופיעו לא מעט ביצירות אמנות, חלקן מהחשובות והמשמעותיות ביותר שידעה התרבות המערבית.

איבדו את הראש.jpg

המערה כארכיטיפ של רחם: על מערות כמקור החיים, במיתולוגיה ובאמנות.

 

סיפורים רבים לאורך ההיסטוריה האנושית ייחסו למערה תכונות של רחם, שממנו נולדים אלים, גיבורים ומפלצות. בהרצאה זו ננסה להתחקות אחר התופעה, להבין אותה דרך רעיונותיהם של קרל יונג ואריך נוימן על ארכיטיפ האם, ולבחון כיצד היא באה לידי ביטוי באמנות החזותית.

מערות.jpg

להישיר מבט אל האינסוף: על האמת והממשי באמנות חזותית.

 

ממשל המערה של אפלטון ועד ז'אק לאקאן, נדבר על המציאות ועל האפשרות לדעת אותה. ההרצאה תסקור בקווים כלליים את ההיסטוריה של הרעיונות בדבר ההבדל בין המציאות הנתפסת בחושים לאמת המוחלטת. נתחיל עם ראשית הפילוסופיה המערבית, ונגיע עד לרעיונות ממאה השנים האחרונות. נראה כיצד אלה באים לידי ביטוי באמנות החזותית.

משל המערה.jpg

מסופוטמיה זה כאן: התנועה הכנענית בהקשרה ההיסטורי.

 

מי היו חברי התנועה הכנענית (העברים הצעירים), במה האמינו ומה היו מקורות ההשראה שלהם? מה נשאר מן התנועה ומעקרונותיה, והאם יש מי שממשיכים את דרכה? ההרצאה תעסוק באמנות ובאסתטיקה של המזרח הקדום כפי שהן משתקפות בעבודותיהם של אמנים כמו יצחק דנציגר, יחיאל שמי, עמוס קינן ועוד. נתחיל לפני 5,000 שנה ונסיים בימינו אנו.

נמרוד.jpg
הרצאות על המזרח הקדום

הרצאות על המזרח הקדום

להעביר באש: על קרבנות אדם בהיסטוריה של היהדות.

 

פולחן המולך המתואר במקרא, כלל ככל הנראה, העלאתם של ילדים לעולה על המזבח בגיא בן הינום, למרגלות ירושלים. מסיפור עקידת יצחק, דרך בת יפתח ועד לפולחן המולך, נסקור את התופעה שכל נביאי ישראל התנגדו לה, ונבחן כיצד היא באה לידי ביטוי בממצא הארכיאולוגי מתרבויות המזרח הקדום וכנען. 

המחקר לתואר השני אותו ערך אסי משולם במסגרת עבודת הגמר (תזה), עסק בפולחן קרבנות אדם בתרבות הפיניקית.

מולך.jpg

אמנות המזרח הקדום: תבליטים, פסלים ומקדשים.

 

בהרצאה שאפתנית זו נסקור את מאפייניה של האמנות החזותית מכל רחבי הסהר הפורה, ממסופוטמיה ועד למצרים הקדומה, וננסה להבין כיצד היא מביאה לידי ביטוי את האמונות הדתיות ותפיסות העולם של אזרחי הציוויליזציות הקדומות ביותר בעולם.

אמנות מסופוטמיה.jpg

האלים הרדומים: פוליתאיזם בתקופת המקרא.

 

נהוג לחשוב כי התנ"ך הוא ספר שמתאר את הולדתה של התרבות המונותיאיסטית העברית, אלא שבפועל מדובר באסופה של ספרים מתקופות וממקורות שונים, שמהם עולה שרוב הזמן עם ישראל הקדום עסק דווקא בפולחן לאלים מרובים, לעתים אף בתוך בית המקדש עצמו בירושלים. בהרצאה זו נסקור כמה מן העדויות המשמעותיות לאמונות הפוליתאיסטיות במקרא, וננסה להתחקות אחר מקורותיהן ומשמעותן. 

האלים הרדומים.jpg
קול תבנית

קול תבנית - תפילות לאלים
מופע משולב בהרצאה

'קול תבנית – תפילות לאלים' הוא שיתוף פעולה בין המוזיקאית טליה יונה קליגר, והאמן אסי משולם.

זהו אלבום מוזיקלי הכולל שבע 'תפילות' שנכתבו על ידי משולם, והולחנו ובוצעו על ידי קליגר. כל תפילה מוקדשת לאל או אלה מן המזרח הקדום (כנען, מצרים ומסופוטמיה), אשר מייצגים ארכיטיפים משמעותיים בקיום האנושי, עד לעצם היום הזה.

כך, נושאים כמו פיריון, כוח, אימהות, ארוטיקה, קרבנות, מגיפה ומלחמה, באים לידי ביטוי באלבום שמחבר עבר עם הווה, ומיתוס עם מציאות קונקרטית. 

הפרוייקט נולד כעבודת אמנות שנוצרה במיוחד לתערוכה 'חפירות - אמנות מזמן עכשיו' שהוצגה במוזיאון ארצות המקרא בירושלים, באוצרות שירה פרידמן. האלבום שנוצר במסגרתו ניתן להאזנה באפליקציות המוזיקה השונות, וגם כאן

בעקבות העבודה שהוצגה והושמעה בתערוכה, נולד המופע 'קול תבנית', שהנו מופע בפורמט ייחודי שמשלב אנקדוטות מיתולוגיות והסברים היסטוריים על האלות והאלים, יחד עם ביצוע חי של השירים מן האלבום, תוך שילוב של שירת מקהלה וקטעי מחול.

bottom of page